Barion Pixel

A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Elfogadom

Honnan ismered fel, ha megromlott a kozmetikum?

Eszter
Honnan ismered fel, ha megromlott a kozmetikum?
Alapvetően három féle kozmetikum van az alapján, hogy miből készül. Víz, olaj, vagy mindkettő alapú, azaz krém :)

Alapvetően három féle kozmetikum van az alapján, hogy miből készül. Erről eszembe jut a vicc: Alapvetően három féle ember van: Aki tud számolni, és aki nem. De maradjunk a kozmetikumoknál! :)

Van ami vizes alapú, mint például az arctonikok, bizonyos szérumok, stb. Vannak az olajos alapúak, amikben csak növényi vajakból, és/vagy olajokból készülnek. És vannak a krémek, amikben mindkettő megtalálható: olaj és víz is. 

A legtovább a pusztán olajokból álló kencék állnak el, mert a romlástért általában a víz alapú komponensek a felelősek. Ilyenek pl a Körömvirág balzsam, a Feszesítő szérum, a Testápoló olaj ...stb. Ezek esetében is az orrunk a legjobb tanácsadónk, mert mint később még megemlítem, mindig az illatot érdemes megfigyelni.

Ha a készítmény illóolajat is tartalmaz, annak az illata idővel "megkopik", és az normális, hogy csökken az intenzitása. A jó hír, hogy a hatásán azonban nem változtat. Akkor gyanakodjunk, ha bármilyen kellemetlen, vagy szúrós szagot érzünk. Ez az olaj oxidálódását jelzi, azaz hogy kezd megavasodni. Ilyenkor viszont sajnos kuka, semmiképpen ne használjuk, mert árt a bőrünknek. Mindezek ellenére az olajos kozmetikumok a legtovább eltarthatóak általában, és a legjobban viselik a hőmérséklet változást, az érintkezést a levegővel, netán az ujjunkkal :)

A krémek esetében sokkal inkább résen kell lenni. Véleményem szerint egy normális natúr krém megromlik kb egy év alatt, az ésszerű tárolás, és tartósítás mellett is, mert természetes, élettel teli anyagokat tartalmaz, (jó esetben) és bőrbarát tartósító anyagokat. Ezért én nem vásárolok soha tégelyben krémet, csak zárt pumpás tárolóban.

A krémek esetében is az illatra kell leginkább figyelni. A friss krém kellemes illatát érdemes eltárolnunk az agyunkban, és amikor enyhül, akkor még minden rendben van. Az illóolajok illata ez esetben is fokozatosan halványul, ami nem befolyásolja a hatásosságát a krémnek, azonban ha szúrós, kellemetlen szagot érzünk, vagy nagyon megváltozik, ahhoz képest, mint amikor elkezdtük használni, akkor gyanakodni kell, hogy baj van, és megromlott. Ha még csak alig érezhető a változás én gyorsan el szoktam használni a lábamra 1-2 nap alatt, azonban ha már jól érezhető, akkor meg kell válni tőle, mert árt a bőrnek!

A harmadik típus, a vizes alapú kozmetikumok kevésbé romlandóak, mint a krémek, és kevésbé tartósak, mint az olajok. Szóval a kettő között vannak, és a szabályok ugyanazok, mint a másik kettőre.

Szóval szaglászásra fel, legyünk érzékenyek, mint a vadászkutyák!

Minden sorát szeretettel, írta: Eszter