Barion Pixel

A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Elfogadom

Házilag, vagy nem házilag?

Eszter
Házilag, vagy nem házilag?
Sokféle kozmetikai beavatkozást ajánlanak házilag is elvégezni, de érdemes körültekintőnek lenni, hogy mi az amit jobb, ha meg sem próbálunk, és meghagyjuk a szakembereknek. Mutatom, hogy mik a legelterjedtebb, mégis kockázatos beavatkozások.

Biztosan te is szeretnéd, hogy a bőröd állapota minél szebb legyen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy éppen ezeket a sorokat olvasod! :) Érdemes azonban körültekintőnek lenni, hogy mi az amit otthon is meg tudunk csinálni, és mi az amit jobb, ha meg sem próbálunk, és meghagyjuk a szakembereknek. Sokfajta kezeléseknek lehet a vége egy sokkal rosszabb, évek alatt regenerálható bőrprobléma, vagy ami még rosszabb, egy visszafordíthatatlan károsodás.

Ha mégis ragaszkodsz az otthoni "kezelésekhez", akkor javaslom, hogy megbízható szakembertől tanuld meg, PONTOSAN hogyan kell jól végezni.

1. Amennyire látom, a legelterjedtem, és szerintem a legtöbb kárt okozó otthoni eljárás a hámlasztás. Bizonyos cégek simán amatőr kezekbe adnak igen magas koncentrációjú savakat. Ezeknek a kockázata a túlhámlasztás, ami érzékeny bőrállapothoz vezet, és áteresztővé teszi a bőrt. Ennek következménye lehet az extra érzékeny bőr, és a fényérzékenység, azaz a bőr nem tud védekezni az UV sugárzás ellen, és pigmentzavarokkal reagál. Pl foltokkal. Ezen kívül megsokszorozódnak az irritációk is. 

Alapvetően egyetértek, hogy a hámlasztás egy hasznos folyamat, de fontos hozzá ismerni az adott ember bőrének aktuális állapotát, figyelembe venni az évszakot, és a megfelelő utóápolást is megadni. Így egy igazi bőrszépítő folyamat lehet belőle. 

2. A másik gyakori hiba a magas koncentrációjú retinol (A vitamin) használata házilag. Ez némileg hasonlít a hámlasztáshoz annyiban, hogy a nem megfelelően felmért koncentráció és/vagy használati gyakoriság bőrirritációhoz, fényérzékenységhez, és végeredményben extra érzékeny bőrállapothoz, és nehezen helyrehozható bőrproblémákhoz vezet. Itt is igaz, hogy inkább bízzuk szakemberre, hogy a mi saját bőrünket, korunkat, szokásainkat felmérve ajánljon terméket, vagy kezelést, és javasoljon megfelelő utóápolást is, beleértve a fényvédelmet.

3. És a végére hagytam, ami engem a leginkább megijeszt, mégpedig az arc házilagos köpölyözése. Véleményem szerint ezzel visszafordíthatatlan károkat lehet okozni, mert annyira meg tud nyúlni a bőr, hogy végül csak plasztikai sebész tudja helyrehozni. Nyilván ez a legrosszabb forgatókönyv, "jobb" esetben csak véraláfutásokat, gyulladásokat, vagy a meglévő bőrproblémák elmélyülését okozhatjuk. Ha ezt a módszert házilagosan szeretnénk alkalmazni, mindenképpen kérjünk meg egy szépségipari szakembert, azaz kozmetikust, hogy tanítson meg minket a pontos használatra. Merthogy nem véletlen, hogy több ezer éves múltja van a technikának, hiszen csodálatos eredményeket lehet elérni vele, feszesebb bőrt, mivel beindul a nyirokkeringés, a vér -és oxigén áramlás, ezáltal felgyorsul a kollagéntermelődés.

Összefoglalva, bár kényelmesnek (és gyakran olcsónak) hangzanak a házilagos arckezelések, összességében jobban járunk ha szakemberrel végeztetjük el a komolyabb beavatkozásokat. Minimum kérjük ki a véleményüket egy személyes konzultáció során, mert nagy a hibázás lehetősége, és sokat árthatunk magunknak. Sokféle kozmetikum van a piacon, ami kifejezetten otthoni használatra való, kisebb koncentrációjú és/vagy kisebb kockázatot jelentő hatóanyagokkal támogatja a bőr működését a mindennapokban. Én azt javaslom, válassz ezek közül, és válaszd a stabilan szép bőrt a "csodaígéretek" nélkül.

Minden sorát szeretettel írta: Eszter