Barion Pixel

A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Elfogadom

Fényvédelem okosan

Eszter
Fényvédelem okosan

A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a fényvédelem. Ezzel nem is szeretnék vitatkozni, vagy mégis...? Mutatom, hogy szerintem hogyan csináld ésszerűen!

A napfény káros hatásai miatt fontos odafigyelni a megfelelő napvédelemre. Azonban mielőtt ész nélkül kenni kezdenénk magunkat, nézzük meg az UV sugárzás mértékét. Ha pl február van, és alig bújik elő a nap, akkor teljesen felesleges a bőrünket és a környezetet a fényvédő krémekkel terhelni. Mert bizony akár hiszed, akár nem, megterhelik mindkettőt. Az évnek kb a felében indokolt a fényvédelem használata. Tavasszal indul, április fele, és ősz közepéig-végéig tart. Ez alól természetesen kivétel ha pl síelni megyünk, mert magasan, napos időben igencsak megpirulhatunk. Ilyenkor extra fontos a figyelem, mert a téli időszakban el is szokik a bőrünk a napsugaraktól.

Az UV sugárzás mértékét könnyűszerrel ellenőrizheted az okostelefonodban is, az időjárás előrejelzés alatt. Ha alacsonya az UV index, véleményem szerint ne kenj fel fényvédőt. Ha azonban közepes vagy magas, akkor mérlegeld, hogy mennyi időt fogsz a szabadban tölteni, ezzel együtt a bőröd típusát is, hogy mennyire tolerálja jól a napsugarakat, és csak ezután dönts, hogy szükséges e a krémezés, vagy egy kalap és blúz (kendő) is elegendő? 

Annak mérlegelése is fontos, hogy egy spf15-ös napozó az UVB sugarak 95%-át tudja kiszűrni. Ezzel szemben az spf30-as 97%-ot, és az spf50-es 98%-ot. Szóval nem feltétlenül indokolt minden esetben az extra magas faktorszám. 

Valójában a legtökéletesebb védelem az öltözet, ami árnyékban tartja, és megvédi a testrészeinket a fénytől. Azonban amikor magas a sugárzás, és hosszabban időzöl a napon, akkor érdemes mindkét "fegyvert" bevetni, a kozmetikumokat és a ruházatot is. Ha igazán hatásos fényvédő krémet keresel, akkor az alábbiakat keresd az összetevők között:

  • Titán-dioxid: Ez egy fizikai fényvédő anyag, amely hatékonyan védi a bőrt a napfény káros hatásaitól. A titán-dioxid (ha nem nano méretű) nem szívódik fel a bőrbe, így biztonságosan használható.

  • Karotinoidok: Növényi pigmentek, amelyek védik a bőrt a nap káros hatásaitól. Bővebben picit lejjebb!

  • Zöldtea-kivonat: A zöldtea-kivonat antioxidáns hatású, és segíti a bőr megújulását. Ez az összetevő segít megelőzni a bőr öregedését.

  • Aloe vera: Az aloe vera egy természetes hidratáló és gyulladáscsökkentő növény, tele bőrnyugtató hatóanyaggal, amely segít megőrizni a bőr hidratáltságát és egészségét.

  • Kakaóvaj: a benne található antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a szabadgyökök okozta károsodástól. Ezenkívül a kakaóvajnak van egy természetes fényvédő hatása is. A kakaóvajban található zsírsavak képesek elnyelni a káros UV sugárzást, és így csökkenteni annak káros hatásait a bőrön. Önmagában nagyon zsíros, de krémben remek hatású.

Ami ezen kívül hasznos, az a táplálkozás, ugyanis ha sok magas karotinoid tartalmú ételt eszel, az segíti a barnulás. Ilyenek például a paradicsomban a likopin, a sárgarépában, a homoktövisben, sütőtökben, kelbimbóban a közismert béta karotin. Ezeket lé formájában is fogyaszthatod.

Összefoglalva:

cool 1. nézd meg milyen magas az UV? 

enlightened 2. Gondold át a bőröd állapotát, és a kinn töltendő időt.

wink 3. Védekezz ésszerűen, külsőleg-belsőleg! 

Minden sorát szeretettel írta: Eszter