Barion Pixel

A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Elfogadom

Parfüm: Barát vagy ellenség a kozmetikában?

Eszter
Parfüm: Barát vagy ellenség a kozmetikában?
Örülök ha érdeklődsz, hogy mit tartalmaznak a kozmetikumok. A közelmúltban sok kérdést kaptam az INCI lista PARFÜM kifejezésére vonatkozóan, úgyhogy elmondom, hogyan igazodj ki, a kozmetikai parfümök útvesztőjében.

Örömmel olvasom, ha érdeklődsz, hogy mit kenj magadra, és mit tartalmaznak a kozmetikumok. A közelmúltban jópár kérdést kaptam az INCI lista PARFÜM kifejezésére vonatkozóan. Ezeknek is örültem. :)

Régen csupa természetes anyaggal illatosítottak, elsősorban virágillatokkal, rózsa, jázmin, levendula... aztán ahogy a vegyipar elterjedt a 2. világháború után, egyre inkább, a mesterséges illatanyagok nyertek teret.

A "parfüm" kifejezés azért kelt gyanakvást a címkén, mert nem tudni, hogy pontosan mit takar (kb 1700 féle vegyületet takarhat). Az esetek többségében sajnos mesterséges illatanyagot jelent, ami belenyúlhat a hormonrendszer működésébe, pl meddőséget, májkárosodás, cukorbetegséget okozva, vagy legalábbis hozzájárulva a kialakulásukhoz. Ezeken kívül gyakran vált ki érzékenységet, allergiát. Szóval véleményem szerint jó döntés elkerülni ezeket. 

Azonban még jobb döntés kideríteni, hogy mit takar a kifejezés az adott készítmény esetében. Sajnos jelenleg nincs megkülönböztetve a címkén, hogy mesterséges vagy természetes illatanyag lapul a PARFÜM szó mögött, azonban ha minősített bio kozmetikumról van szó, akkor biztosan nem kell aggódnunk. Ezen kívül, a készítő megteheti, hogy odaírja zárójelben, hogy "natural essential oils", azaz természetes illóolaj. Ha ezt látjuk, az  véleményem szerint mindenképpen pirospont, de azért jó kideríteni, hogy milyen minőségű illóolaj kerül a termékbe. Mivel a bőrünkre kerül, szerintem fontos, hogy lássuk, az illóolaj minősített BIO.

Az Eszterkrémek esetében kizárólag tanusított BIO illóolajokat teszünk a krémeinkbe, amik terápiás minőségűek, azaz belsőleges alkalmazásra is megfelelőek. Mi kizárólag ezt használjuk a kozmetikumok illatosítására. Borzasztóan ritka esetben okoznak problémát, általában csak annál, aki kifejezetten allergiás valamelyik alkotóelemre. Ezek az illóolaj-allergének az Inci lista végén vannak csillagozva. Ilyen például a levendula illóolaj *linalool tartalma.

Én, mint az illóolajok szerelmese heart, alapfokú aromaterapeuta, nehezen nyilatkozom objektíven, ha illóolajokról van szó, mert látom a csodálatos gyógyító hatásukat, mind a bőrre, mind számtalan más problémára. Azonban, ha számodra nem elfogadhatóak az illóolajok, akkor van már jópár kencénk, amibe nem teszünk, így teljesen natúrak. Azokat itt találhatod meg: https://eszterkrem.hu/illatmentes

Remélem tisztábban látod már a "parfümök" helyzetét a kozmetikumokban!

Minden sorát szeretettel írta: Eszter