A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Ekcémás kérdések... és válaszok!

Eszter
Ekcémás kérdések... és válaszok!
Régebben ha ekcémás bőrproblémával kerestek meg, az első gondolatom az volt, hogy a tüneteket milyen kozmetikum segítene elviselni. Ez mára sokat változott, figyelj csak hogyan!  smiley

Régebben ha ekcémás bőrproblémával kerestek meg, az első gondolatom az volt, hogy a tüneteket milyen kozmetikum segítene elviselni. Ma már, sokkal komplexebben látok rá a problémára, és azzal szoktam kezdeni, hogy javaslom a teljes emésztőrendszer harmonizálását, rendbetételét és az immunerősítést. Erre a gyógynövényes készítmények (pl Energy cég - Regalen) szuperek, de sok más megoldás is van. Számtalan lelki tényező is szerepet játszik a tünetek kialakulásában, erről már sokan írtak, így érdemes keresgélni, ha készen állsz a változásra. 

A probléma testi okainak a legfontosabb része tehát a "bélben keresendő" *, a másik legfontosabb a tünetek enyhítése, amire viszont már előkerülhetnek a krémek, olajok, növényi vajak, illóolajok, amiket olyan nagyon szeretek. Soroljam?

yes Ha kész kozmetikumhoz nyúlnál, akkor vagy az Eszterkrém - Extra tápláló krém, vagy a Eszterkrém - Körömvirág balzsam biztosan enyhülést hoz. Érdemes mindkettőt kipróbálni, mert egyéni, hogy kinek mi segít.

enlightened Ha szimpatikusabb a "nyersanyaghoz" nyúlnod, akkor az orbáncfű olajos kivonata amit érdemes mindenképpen kipróbálni (minősített BIO-t érdemes venni, mint kb mindenből amitől érezhető hatást várunk). Ezen kívül a körömvirág olaj, az avokádó olaj, és a "mindenháztartásbanvan" oliva olajat is érdemes kipróbálni. Az olajokat érdemes nedves bőrre vinni fel, hogy hamarabb felszívódjanak. Ezeken kívül a sokmindenre használható shea vajjal is érdemes tenni egy próbát.

Az illóolajok közül a balzsamos szuhar, az immortelle (szalmagyopár) amik enyhülést hoznak az irritált bőrre. Ezeket sosem töményen, hanem valamilyen zsíros olajban oldva alkalmazzuk! Még érdemes rózsa absolute-o is tenni a keverékbe, mert sok könyvet írtak már csodálatos testi, lelki hatásairól. A jolly joker levendulát szintén nem érdemes kihagyni a keverékből, és személyre szólóan a tünetek függvényében lehet a keveréket még kiegészíteni, de erre érdemes szakképzett aromaterapeutát keresni. Csodálatos eredményeket lehet elérni!

devil Mindezt kiegészíteném még azzal, hogy ne húzgáljuk a mérges oroszlán bajuszát, azaz kerüljük a környezetünkben az olyan dolgokat, amik irritálhatják a bőrt. Például textilöblítők, szintetikus illatanyagok, agresszív tisztálkodószerek (pl. SLS, ALS)...stb.

Végül egy összefoglaló, hogy mitől alakulhat ki ekcéma?

1. Élelmiszerek esetében gyakori, hogy a tejfehérje váltja ki a tüneteket, általában ezzel érdemes elsőre próbálkozni. Ezen kívül a konzervek, a füstölt dolgok, szója, kávé, csoki, olajos magvak, alkohol... Érdemes vizsgálatot végeztetni, hogy kiderüljön mi váltja ki tüneteket.

2. Kozmetikumok esetében általában a parfüm, amit a krémek illatosítására használnak. Mi ezért (is) használunk kizárólag illóolajat a krémeink finom illatához. Előfordulhat még, hogy a fémekkel való érintkezés is tüneteket vált ki.

3. A stressz szinte mindig rontja az állapotot... Általában a lelki állapotunkat egyébként is tükrözi a bőrünk.

4. Gyakorta pollenek okozzák a panaszt...

5. És van még az atópiás ekcéma, ami veleszületett hajlam, általában már babakorban megjelenik, de ezt szerencsére gyakran kinövik a gyerekek.

Ami segít: 

1. Figyeljük a jeleket, mi okozhat tünetet

2. Sok sok víz belülről, mesterséges illatanyag mentes ápolás kívülről

3. Ne szárítsuk a bőrt, szulfát mentes tusfürdővel (pl: Azure), vagy szappannal mosakodjunk (pl. Eszterkrém Folyékony szappan)

4. Ha parfümöt használunk csak ruhára fújjuk

5. Mértékletes napozás

6. Az emésztőrendszer jó állapotának fenntartása (!!!)

7. Jókedv, vidámság, elégedettség  smiley

Remélem minél hamarabb javulni fog az érintettek állapota!  heart

Minden sorát szeretettel írta: Eszter

*Paracelsus után szabadon: Az egészség a bélben lakozik :)