A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk.

Arcápolási rutin kevert bőr számára

Arcápolási rutin kevert bőr számára

Érzed, hogy sem az olajos, sem az olajmentes ápolók nem tökéletesek a bőrödnek? Talán az a magyarázat, hogy kevert bőröd van. De mit is jelent ez pontosan? Milyen ápolás a megfelelő?

Milyen a kevert bőr?

Ezt a típust nevezik még vegyesnek, és kombináltnak is. Ez azért van, mert egyszerre többféle bőrállapot jelenik meg a bőrön, és ezért jobban oda kell figyelni az ápolásánál. Könnyebben alakulnak ki problémák, mert ami egy típusnak jó, az egy másiknak valószínű, hogy nem tökéletes. Minél nagyobb a különbség az arc különböző területeinek az állapotában, annál jobban oda kell figyelni a megfelelő ápolószerek kiválasztásakor.

Például, hogy könnyebb legyen megérteni: az arc középső részén, amit T zónának vagy T vonalnak is neveznek olajosabb a bőr, ez gyakran igaz, és ehhez egy száraz orca társul. Vagy előfordulhat egy mélyen vízhiányos terület az arcon. Könnyen megérthető, hogy ami egy olajos bőrnek kívánatos, az a száraz és/vagy vízhiányosnak csak tovább mélyíti a problémáját, és ugyanez fordítva is igaz. Szóval a megoldás az, hogy extra körültekintően kell kiválasztani a megfelelő kozmetikumot, és/vagy ugyanakkor többféle kencét ajánlatos használni.

Én azt fedeztem fel, hogy vannak szerek, amiket minden bőrtípus jól tolerál, sőt, még szeret is :) Van néhány ilyen gyógynövény kivonat, és pl az aloe vera, a rózsa víz, a jojoba olaj, és kis mennyiségben még a shea vaj is ilyen lehet. (és azért van még más is a tarsolyomban :) )

Lássuk, hogy milyen ápolási sort tudok javasolni, ha magadra ismertél a leírás alapján.

Tisztítás: 

Kíméletes, de alapos lemosás az ajánlott, erre egy vizes, gyógynövényes enyhén habzó lemosó a legjobb, ami lehetőleg mindent eltávolít a bőrről ami nem odavaló: sminket, szennyeződést, felesleges faggyút, és ami a legfontosabb, hogy nem szárítja ki a bőrt!

Tonizálás:

Szintén fontos, hogy ne szárítsa a bőrt, ellenben előnyös, ha enyhén hámlaszt. A kevert bőr esetében semmiképpen nem érdemes megspórolni a tonizálást, még ha csak néhány spriccentésnyi varázsmogyoró (hamamelis) víz is az. Bár sokkal jobb a kifejezetten kevert bőrre szánt komplex tonik. Minimum reggel, de a legjobb ha reggel és este is megadjuk a tonizálás okozta előnyöket a bőrnek. (helyes PH, pórus-összehúzás, gyulladáscsökkentés...)

Ápolás:

A legjobb, ha többféle ápoló készítményünk is van. Alapnak jó egy könnyű krém, amit lehet vékonyabban (akár vízzel), és vastagabb rétegben is felvinni a bőrre. Ezen kívül célszerű, ha van testesebb krémünk is, ha száraz részek vannak az arcunkon, hogy ezeket célzottan oda kenjük.

Másik jó megoldás lehet, vagy éjszakai ápolásnak is remek, ha egy hidratáló, antioxidáns hatású géllel bekenjük az arcunkat, és a szárazabb, igényesebb részekre olajos szérummal adunk kiegészítést. 

+1 Szemkörnyék:

Ezt a pici és különleges ápolást igénylő területet mindenképpen érdemes kifejezetten erre szánt készítménnyel ápolni reggel és este. Ha túl sokat pumpáltál ki véletlenül a tégelyből, akkor az arcod problémás részei hálásak lesznek érte. :) Pl nevetőráncok, homlokránc, ajak feletti terület... 

Hatékony ápolást, és csodaszép bőrt kívánunk minden bőrállapotban!

Minden sorát szeretettel írta: Eszter